Dieta cukrzycowa polega przede wszystkim na regularnych posiłkach o ograniczonej zawartości cukrów prostych i tłuszczów nasyconych, a także na niskim indeksie glikemicznym (IG <55). Dieta cukrzyka może uwzględniać naturalne źródła kolagenu w odpowiednio zbilansowanych posiłkach, choć trzeba zaznaczyć, że nie dostarczą one wiele kolagenu do organizmu.
Kolagen występujący w diecie to źródło aminokwasów, z których organizm człowieka może produkować własny kolagen ustrojowy. Najobficiej w kolagenie występują glicyna i prolina.
Przykładowe źródła kolagenu w diecie cukrzycowej
Sprawdziliśmy tabelę produktów spożywczych zalecanych przy diecie cukrzycowej z artykułu https://pro-farm.pl/dieta-cukrzycowa-jadlospis-tygodniowy/. Kolagen w diecie cukrzyka pomagają produkować przede wszystkim dwa aminokwasy: glicyna i prolina.
Warto jednak wziąć pod uwagę 3 poniższe kwestie.
Podwyższony poziom cukru we krwi (hiperglikemia) u cukrzyka może negatywnie wpływać na kolagen w organizmie. Ma to związek z glikacją – procesem wiązania kolagenu i elastyny z cukrami. Nadmiar cukru w organizmie gromadzi produkty uboczne glikacji (AGE – Advanced Glycation End Products), które uszkadzają kolagen.
Co ważne, proces glikacji naturalnie postępuje wraz z wiekiem, a osoby z cukrzycą mają znacznie więcej produktów ubocznych glikacji w organizmie, co przekłada się zarówno na ryzyko powikłań cukrzycowych (np. stopy cukrzycowej), jak i przyspieszone procesy starzeniowe [2].
Zbyt wysokie spożywanie cukru prowadzi do:
Możesz przeciwdziałać glikacji, stosując dietę cukrzycową. Wystarczy ograniczyć do minimum spożycie cukrów prostych (w tym słodyczy, żywności wysoko przetworzonej, wyrobów cukierniczych i napojów alkoholowych).
W 2022 roku dokonano przeglądu zastosowania i skuteczności kolagenu w wielu chorobach przewlekłych. Wykazano, że może on m.in. wspierać utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi w cukrzycy typu II [3].
W badaniu prowadzonym w 2018 roku na myszach potwierdzono, że suplementacja kolagenu hydrolizowanego Naticol® może bezpośrednio lub pośrednio przyczyniać się do zmniejszania procesów zapalnych i poprawy metabolizmu tkanki tłuszczowej, co wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu II [4].
Badanie z 2011 roku dotyczyło wpływu żelatyny ze skóry łososi chum na gojenie się ran u szczurów z cukrzycą. Wyniki badania wskazują na to, że spożywana przez gryzonie żelatyna w ciągu 14 dni przyczyniła się do szybszego gojenia ran. Ponadto u zwierząt odnotowano wyższy poziom czynnika wzrostu śródnabłonka naczyniowego (VEGF) i hydroksyproliny (aminokwasu wzmacniającego tkankę łączną) [5].
Wybór kolagenu dla cukrzyka może ułatwić ranking przygotowany przez ekspertów z zakresu dietetyki. Wnikliwie analizują składy suplementów diety, zarówno pod kątem jakości samego kolagenu, jak i potencjalnie szkodliwych dodatków (np. cukru, konserwantów). Najwyższe oceny (★★★★★) przyznają kolagenom do picia o czystym składzie opartym na zweryfikowanych surowcach.
Nr #1 rankingu ekspertów Pro-Farm zawiera 7500 mg kolagenu w 1 porcji, bez dodatku cukru ani soków zagęszczonych. Jest słodzony glikozydami stewiolowymi ze stewii. To naturalny słodzik pochodzący z liści rośliny Stevia rebaudiana. Ma zerowy indeks glikemiczny, dlatego jest odpowiedni dla diabetyków, bo nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi.
W składzie kolagenu do picia znajdują się dodatkowo antyoksydanty (m.in. luteina i zeaksantyna z ekstraktu z aksamitki wzniesionej), kwas hialuronowy, siarka organiczna MSM oraz chrom, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych.
Pomimo składu bez cukru kolagen do picia ma słodki smak i naturalny aromat truskawkowy.
Portal o tematyce dietetycznej Pro-Farm.pl przygotował również odrębny ranking kolagenu na stawy. Uwzględnia on produkty bez dodatku cukru.
Aktualnie nr #1 to Natu.Care Kolagen Premium Sport. Zawiera 10000 mg wołowego kolagenu hydrolizowanego COLLinstant®. Jest słodzony glikozydami stewiolowymi ze stewii, które mają zerowy indeks glikemiczny.
W rankingu znajdziesz jeszcze 8 innych suplementów diety.
Kolagen naturalnie występuje w ludzkim organizmie, a suplementacja tego białka jest stosunkowo bezpieczna dla większości osób. Jednak, jak w przypadku każdego suplementu diety, istnieją pewne przeciwwskazania, które trzeba wziąć pod uwagę. To przede wszystkim:
Jeżeli masz wątpliwości co do tego, czy możesz stosować kolagen, skonsultuj to ze swoim lekarzem.
Dieta cukrzycowa może uwzględniać kolagen, zarówno z naturalnych źródeł (np. chude mięso, ryby), jak i w formie odpowiednio dobranych suplementów. Kluczowy jest wybór produktów pozbawionych cukru i składników o wysokim indeksie glikemicznym, by unikać negatywnego wpływu na poziom glukozy we krwi. Niektóre badania wskazują na pozytywne efekty suplementacji hydrolizowanego kolagenu u cukrzyków. Jednak zanim rozpoczniesz stosowanie kolagenu, dla pewności skonsultuj się z lekarzem, by wykluczyć ewentualne przeciwwskazania.
Źródła: